Kuvataitelija Fritz Jakobsson tukee golfari Juuso Kahlosta

Kuvataiteilija Fritz Jakobsson on yksi golfari Juuso Kahloksen virallisista tukijoista. Fritzin ja Juuson projekti julkistetaan Pickalassa 15. heinäkuuta 2018.

Fritz Jakobsson on vaasalainen kuvataiteilija, joka on maalannut potretteja Euroopan tunnetuimmista henkilöistä. Kun Fritz Jakobsson syntyi, oli Kyösti

Kallio Suomen presidenttinä ja Neuvostoliiton pommikoneet kylvivät pelkoa siviiliväestön keskuuteen. Golfia pelasi vain kourallinen eliittijoukko Helsingissä.

Kun Juuso syntyi, Suomessa elettiin Mauno Koiviston toisen presidenttikauden viimeisiä vaiheita. Neuvostoliittoa ei enää ollut. Ja golfista oli tullut koko kansan laji.

Jakobsson antaa nuorelle urheilijalle mallin omalle asialleen omistautumisesta. Hän antaa myös todistusta visualisoinnin voimasta. Jakobsson saattaa mennä ateljeessaan selälleen, sulkea silmänsä ja hakea oikeaa hahmoa työn alla olevaan teokseensa. Lopulta hän näkee silmissään valmiin idean, ja toteuttaa sen kankaalle niin hyvin kuin pystyy.

Samalla tavalla golfari pyrkii visualisoimaan pelattavan väylän, metri metriltä, lyönti lyönniltä, kunnes saavutetaan ihannetulos.

Yhteistä kuvataiteilijalle ja golfarille on tavoitteen, ideaalin tavoittamisen, mahdottomuus.

Fritz Jakobssonin filosofiassa taiteilija ei koskaan saavuta täydellisesti mielessään ollutta ideaa. Hän voi vain parhaansa mukaan pyrkiä sitä kohti. Ja samalla tavalla golfarikaan ei koskaan pelaa sellaista kierosta, ettei sitä vähän voisi parantaa. Lopputulos on sitten seurausta siitä, kuinka hyvin keskittyminen ja valmistautuminen ovat onnistuneet.

Mitkä valtavat vastakohdat: Kokemus ja kokemattomuus, vanhuuden tuoma viisaus ja nuoruuden malttamattomuus. Mutta se tilanne, kun kokenut taiteilija tarttuu kankaaseen, pensseliin ja väreihinsä ateljeessaan, ja kun asialleen omistautunut nuori golfari tarttuu mailaansa, tiitikkuun ja palloon ykköstiillä, siinä hetkessä vastakohdat sulautuvat. Silloin on kyse vain tinkimättömästä suorittamisesta. Laadusta.