FRITZ JA JUUSO

Taide ja golf yhdistyvät

Fritz Jakobsson on talvisodan aikana syntynyt kuvataiteilija, joka on maalannut muotokuvia Euroopan tunnetuimmista henkilöistä. Kun Fritz Jakobsson syntyi, oli Suomen presidenttinä Kyösti Kallio. Ja Neuvostoliiton pommikoneet kylvivät pelkoa siviiliväestön keskuuteen.

Fritz Jakobsson on yksi Juuso Kahloksen virallisista tukijoista. Fritzillä ja Juusolla on valtava ikäero, yli puoli vuosisataa. Kun Juuso syntyi, Neuvostoliittoa ei enää ollut. Suomessa elettiin Mauno Koiviston toisen presidenttikauden viimeisiä vaiheita.

Jakobsson antaa nuorelle urheilijalle mallin omalle asialleen omistautumisesta. Hän antaa mallin visualisoinnin voimasta. Jakobsson saattaa mennä ateljeessaan selälleen, sulkea silmänsä ja hakea oikeaa hahmoa työn alla olevaan teokseensa. Lopulta hän näkee silmissään valmiin idean, ja toteuttaa sen kankaalle. Samalla tavalla golfari pyrkii visualisoimaan pelattavan väylän, lyönti lyönniltä, kunnes päästään ihannetulokseen.

Yhteistä kuvataiteilijalle ja golfarille on tavoitteen, ideaalin tavoittamisen, mahdottomuus. Taiteilija ei koskaan saavuta täydellisesti mielessään ollutta ideaa. Hän voi vain parhaansa mukaan pyrkiä sitä kohti. Ja samalla tavalla golfarikaan ei koskaan pelaa sellaista kierosta, ettei sitä vähän voisi parantaa. Lopputulos on sitten seurausta siitä, kuinka hyvin keskittyminen ja valmistautuminen ovat onnistuneet.

Mitkä valtavat vastakohdat: Kokemus ja kokemattomuus, vanhuuden tuoma viisaus ja nuoruuden malttamattomuus. Mutta se tilanne, kun kokenut taiteilija tarttuu kankaaseen, pensseliin ja väreihinsä ateljeessaan, ja kun asialleen omistautunut nuori golfari tarttuu mailaansa, tiitikkuun ja palloon ykköstiillä, siinä hetkessä vastakohdat sulautuvat. Silloin on kyse vain tinkimättömästä suorittamisesta. Laadusta.